02/10/2024 11:23:44 - 10/10/2024 11:23:44 - 49 Okunma

Zorunlu Arapça Hazırlık sınıflarında öğrenim görecek öğrencilere yönelik oryantasyon programı, 24 Eylül 2024 tarihinde fakültemiz E-109 Nolu dersliğinde gerçekleştirildi.

Program,  Fakültemiz Dekanı Prof. Dr.  Mustafa Canlı’nın konuşmasıyla başladı. Dekanımız Canlı, ilahiyat fakültesi öğrencisi olmanın önemi ve sorumluluğuna; İlahiyat Fakültelerinin tarihsel serüvenlerine ve bugün geldikleri noktaya odaklandığı konuşmasında ayrıca öğrencilerin motivasyonu arttırmaya yönelik “Geleceğinizi inşa etmek için büyük idealler peşinde koşun! Hayallerinizi belirleyin ve onları gerçekleştirmek için net hedefler koyun. Attığınız her adım, sizi ilim yolunda daha ileriye taşıyacaktır. Bu yolda sabırla ve azimle çalışmaktan çekinmeyin; çünkü sizlerin çabası hem bu dünyada hem de ahirette size açılacak kapıların anahtarı olacaktır. Kendinizi geliştirin, her anı öğrenmek için bir fırsat olarak görün. Unutmayın, başarıya giden yol, sizin gayretlerinizle şekillenecektir.” ifadelerini kullandı. Son olarak Üniversitemizin öğrencilerine sağladığı bazı imkanlardan,  iletişim ile ilgili işleyiş ve aşamalardan, Fakültemiz süreçleri ile ilgili bazı hususlardan bahsederek konuşmasını tamamladı.

Program, Arap Dili ve Belagati Anabilim Dalı Başkanı ve Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Gürbüz’ün selamlama konuşmasıyla devam etti. Fakültemizin tarihçesi ve mevcut fiziki koşulları, Üniversitemizdeki burs imkanlarının yanı sıra Hazırlık sınıflarındaki derslerin dağılımı, içeriği ve niteliği, ders materyalleri ve ders değerlendirme kriterleri ile ilgili bilgi verdi. Devamında Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalı hocalarını tanıtarak konuşmasını sonlandırdı.

Ardından Zorunlu Arapça Hazırlık Sınıfı hocalarımızdan Öğr. Gör. Lokman Yılmaz söz aldı ve Muhadese dersinin önemine dair “Arapça Muhadese (konuşma) dersi, bir dili etkin bir şekilde öğrenmenin en temel unsurlarından biridir. Dil öğrenme sürecinde, teorik bilgi kadar pratik kullanım da büyük önem taşır. Muhadese dersleri, öğrencilerin dil bilgisi kurallarını gerçek hayat durumlarına uygulayabilmeleri, kelime dağarcığını genişletmeleri ve anlık düşünme yetilerini geliştirmeleri için önemli bir fırsat sunar. Dil, sadece metinlerde kalmadığında, konuşmalarla canlılık kazandığında tam anlamıyla öğrenilmiş olur. Bu dersler, aynı zamanda kültürel bağlamda iletişim becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Doğru yöntemlerle yapılan düzenli konuşma pratiği, öğrencinin dili doğal bir şekilde öğrenmesini ve kendine güvenmesini mümkün kılar.” şeklinde düşüncelerini aktardı.

Hazırlık Sınıfı hocalarından Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Can, “Gramer (nahiv) dersi, Arap dili eğitiminin temel taşlarından biridir. Nahiv, bir cümlenin doğru bir şekilde nasıl kurulacağını ve kelimeler arasındaki irtibatı öğretir. Arapçanın zengin ve karmaşık yapısını kavrayabilmek, dilin anlam derinliklerine ulaşabilmek için gramer bilgisi şarttır. Bu ders, öğrencinin cümledeki ögelerin konumlarını, zamirlerin kullanımını ve i‘rab kurallarını anlamasına olanak tanır. Nahiv bilgisi olmadan, metinlerin doğru anlaşılması ve yorumlanması mümkün değildir. İster Kur'an ve hadis metinlerini çözümlemek ister edebi eserleri anlamlandırmak olsun, bu alandaki sağlam bir nahiv temeli, dilin inceliklerini kavramak ve doğru bir şekilde kullanmak için vazgeçilmezdir.” diyerek nahiv ve sarf derslerine ilişkin bilgilendirme yaptı.

Daha sonra Dekan Yardımcımız ve Kur’ân-ı Kerim Okuma ve Kıraat Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eyüp Öztürk “Arapça hazırlık sınıfında Kur'an öğretimi, dil eğitiminin en önemli unsurlarından biridir. Kur'an, Arap dili ve edebiyatının zirve metinlerinden biri olup, dilin en saf ve incelikli kullanımlarını içerir. Kur'an'ı anlamak ve yorumlamak, sadece dilsel bir beceri değil, aynı zamanda dini metinlerin derinliğine nüfuz edebilmek için de gereklidir. Hazırlık sınıfında Kur'an öğretimi, öğrencilere hem dilin gramer kurallarını hem de kelime zenginliğini öğretirken, aynı zamanda manevi bir derinlik kazandırır. Arapçanın en doğru ve sahih şekliyle öğrenilmesi, Kur'an-ı Kerim'in doğru anlaşılması ve tefsir edilmesine doğrudan katkı sağlar. Bu nedenle, Kur'an öğretimi, dil öğreniminin yanı sıra öğrencinin dini ve manevi gelişimi açısından da büyük bir önem taşır.” diyerek hazırlık sınıflarında Kur’ân-ı Kerîm’in önemine vurgu yaptı.

Yine hazırlık sınıfı hocalarımızdan Öğr. Gör. Ahmet Hilmi Taşçı hazırlık sınıfındaki derslerin önemine dair bir konuşa yaptı. Konuşmasında “Hazırlık sınıfı dersleri, bir öğrencinin dil öğrenme sürecindeki en kritik aşamalardan biridir. Bu dersler, dilin temellerini sağlamlaştırarak ileri seviyedeki akademik ve mesleki çalışmaların zeminini oluşturur. Dil bilgisi, okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin dengeli bir şekilde öğretilmesi, öğrencinin dili anlama ve etkili kullanma yetkinliğini geliştirir. Hazırlık sınıfı, öğrencilere sadece dilsel beceriler kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda kültürel farkındalıklarını artırır ve akademik hayata uyum sağlamalarına yardımcı olur. Bu nedenle, hazırlık sınıfı dersleri, öğrencilerin başarılı bir eğitim hayatı için atılması gereken ilk ve en önemli adımdır.” diyerek öğrencilere hazırlık sınıfının önemini anlattı.

Daha sonra 4. Sınıf öğrencilerinden bu yaz dil eğitimi için Ürdün’e giden Fatıma Betül Turgut ve Medine Çakır isimli öğrencilerimiz, Arapça eğitimi hakkında hazırlık sınıfı öğrencilerine motive amaçlı bir sunum gerçekleştirdiler.

Programın son aşamasında öğrencilerin yönelttiği sorulara cevaplar verildi. Son olarak Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canlı öğrencilere yönelik iyi dilek ve temennileri ile programın kapanışı yapıldı.

OrYantasyon Programı

HAZIRLIK SINIFLARI İÇİN ORYANTASYON